Uz ko ir gatavi dārzkopji, lai iegūtu apskaužamu baklažānu ražu

Baklažāni ir mana vājība! Lai arī tie ir kaprīzi un termofīli, pateicoties vasarnīcas kaimiņam, pieredzējušam dārzniekam, uzzināju dažus trikus un viltības baklažānu stādīšanā un kopšanā!

Šodien pastāstīsim, uz ko ir gatavi dārzkopji, lai iegūtu apskaužamu baklažānu ražu!

Baklažānu raža

Baklažāni aug gan atklātā zemē, gan siltumnīcās. Tomēr ir svarīgi rūpīgi pievērsties temperatūras režīmam, mitrumam, apgaismojumam un augsnes izvēlei. Pērkot, pievērsiet uzmanību hibrīdu šķirņu sēklām – tās nodrošinās augstu ražu un tām raksturīga laikapstākļu noturību. Es ļoti iesaku sēklas pirms stādīšanas 2 dienas mērcēt.

Baklažānus stāda februārī-martā. Baklažānu sēklas aug ātri, taču svarīgi, lai to augšanas vietā būtu silts, ideālā temperatūra ir + 25-30 grādi. Lai izveidotu šādu temperatūru, sēklu kastes jāpārklāj ar plastmasas apvalku vai agrošķiedru. Augsne ir jālaista bagātīgi, bet ne pārāk bieži.

Pie pirmajiem dzinumiem kastes ar stādiem jānovieto gaismā, bet tā, lai nebūtu tiešas saules gaismas. Vakarā stādus labāk apgaismot ar speciālu lampu palīdzību. Kad parādās pirmās lapas, šo apgaismojumu var novākt.

Baklažānu stādu vecums ir aptuveni 65–70 dienas, savukārt stādu augstumam jābūt aptuveni 20–25 centimetriem.

Stādīšana zemē

Baklažāni ir termofīli un nepanes nakts aukstumu. Tāpēc pēc stādu stādīšanas atklātā zemē ir nepieciešams uzklāt plēvi (radīt siltumnīcas apstākļus).

Ja stādāt stādus aukstā augsnē, baklažānu sakne var pārstāt absorbēt barības vielas. Stādiet baklažānus uz siltas augsnes. Lai to izdarītu, mans kaimiņš ieteica bedrītes apakšā uzklāt sienu vai nopļautu zāli.

Pēc tam siens jāsasmalcina, jāpārlej ar verdošu ūdeni un labvēlīgo baktēriju maisījumu, kas palīdzēs to pārstrādāt organiskās vielās, un sasildīt augsni. Augsnei jāpievieno koksnes pelni, vermikomposts un dolomīta kaulu milti. Visu labi samaisa.

Pirmajās nedēļās baklažāni aug lēni. Procesu var paātrināt, sekli irdinot augsni, lai saknēs iekļūtu vairāk gaisa. Šajā laikā ir ieteicams nedaudz pagaidīt ar laistīšanu, labāk ir apsmidzināt augus ar ūdeni, pievienojot mēslojumu.

Lasi arī: Pēc atkausēšanas saldētava sāka dīvaini smaržot. Tualetes papīra rullis izlaboja situāciju

Vasarā regulāri irdiniet zemi, neļaujot tai sablīvēt. Augsnei vienmēr jābūt nedaudz samitrinātai, vēlams laistīt ar nostādinātu siltu ūdeni. Visai sezonai pietiek ar trim virskārtām ar minerālmēsliem un vircu. Pirmā barošana notiek 10 dienas pēc stādīšanas, otrā – 21 diena pēc pirmās barošanas un trešā – kad parādās pirmie augļu.

21 dienu pēc stādu stādīšanas zemē ir vērts augus apgriezt. Labāk to darīt no rīta. Apgrieziet auga augšdaļu, atstājot dažus dzinumus (divus līdz piecus).

Es arī ļoti iesaku stādīt baklažānus kopā ar baziliku, pupiņām, salātiem, zirņiem, kartupeļiem un spinātiem. Piemēram, pupiņas atbaida Kolorādo kartupeļu vaboli, kas baklažānus mīl tikpat ļoti kā kartupeļus. Patiesībā šī paša iemesla dēļ pupiņas var stādīt blakus kartupeļiem. Bet no tomātu, gurķu, saulespuķu un ķirbju tuvuma labāk atteikties!

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment